dec 22, 2006 - Algemeen    No Comments

Wat is de soevereiniteit van het Vlaams Parlement?

Ik neem de titel integraal over van de blog van Hoegin. Die post is echt een aanrader om eens te lezen, daarom dat ik hem hier expliciet eens vermeld.

De nepuitzending van de RTBF heeft heel wat storm veroorzaakt, grotendeels in één glas water, maar net misschien omdat sommigen dat glas water willen omtoveren tot een doofpot. En dan kijk ik daarbij in de eerste plaats naar meestergoochelaar Guy Verhofstadt. Hij goochelt met begrotingen en andere waanvoorstellingen, nu wil hij de Vlaamse eisen ook laten verdwijnen, het liefst samen met de grote verdwijntruuk die hij wil toepassen op Yves Leterme.

Arme Guy toch, iedereen beseft uiteindelijk wel dat goochelen pure illusie is.

Noot: volgens Wikipedia: “Goochelen is de kunst van het schijnbaar onmogelijke”. Dit past dus leuk bij mijn blog om duidelijk de tegenstelling te maken: voor mij is politiek de kunst van het mogelijke, bij Verhofstadt duidelijk het omgekeerde.

Verhofstadt stelt dezer dagen dat kemphanen Elio en Yves maar eens moeten ophouden. Zijn verdwijntruuk begint dus aardig op een struisvogel te lijken: kop in het zand en “ik zie geen enkel probleem”…

Onze premier kan niet meer mis zijn dan dit… Het leeft en het leeft heel sterk. Dat heeft de RTBF wel aangetoond en inmiddels is duidelijk dat ondanks alle harde woorden – ook aan de andere kant van de taalgrens – men het toch niet zo fout vond en dat er niemand voor gestraft moet worden.

Maar terug eerst even naar de post van Hoegin.

Ik ben het eens met hem dat het Vlaams Parlement bevoegd is om de onafhankelijkheid uit te roepen. Meer zelfs, ik ben van mening dat dit het enige orgaan is dat dit zou kunnen doen. Maar niet door middel van een eenvoudige resolutie op een blauwe woensdagnamiddag. Grondig overleg en voorbereiding is daarvoor zeker nodig. Een volksraadpleging zou – en ik ben geen burgerdemocraat die een volksraadpleging als een schaamlapje voor het eiggen falen van een visie wil misbruiken – in dat geval nu wel eens goed op zijn plaats zijn.

Ik denk dat er in de eerste plaats dan verder werk moet gemaakt worden van de Vlaamse Grondwet; hoewel dit aan de andere kant van de taalgrens ook weer enorm wantrouwig wordt bekeken. De Walen stellen dit maar al te graag voor als een charter voor de nieuwe Vlaamse Staat. Een RTBF-reporter vroeg enkele maanden geleden nog aan Eric Van Rompuy of dit zo was en toen Eric ontkennend antwoordde, werd zijn antwoord niet geloofwaardig genoemd door de reporter.

Met Guy Verhofstadt krampachtig vasthoudend aan het roer, zal dit niet lukken. Zijn verdwijntruuk, zijn zwijgen over de staatshervorming, bereikt enkel het omgekeerde. Het immobilisme van Verhofstadt inzake staatshervorming is de rechtstreekse oorzaak van de oplaaiende seperatistische gevoelens in Vlaanderen.

Volgens mij heeft Verhofstadt ook last van schizofrenie: er is een verschil tussen de man achter de burgermanifesten en de premier. Herman Van Rompuy heeft op 1 pagina eens een mooie komaf gemaakt met de verschillen tussen geschreven woord en daad.

Wie trouwens zelf een oordeel wil vormen, dankzij Knack kan u nu de eerste drie burgermanifesten gratis downloaden:

Het Eerste Burgermanifest

Het Tweede Burgermanifest

Het Derde Burgermanifest

Noten bij de Manifesten

(hat tip: LVB.net)

Zijn vierde burgermanifest ligt nu maar net in de winkel, voor maar 5 euro.

En wie de uitgebreide voorstelling wil volgen om er zelf al de fouten uit te halen: