dec 16, 2006 - In Knesselare en Ursel    No Comments

Voor wie kraakt de rekening?

Ik vraag me al een tijdje het volgende af…

Hoe kan een gekraakt pand leefbaar zijn? Toch enkel indien er minstens elektriciteit en water is… Zeg nu zelf, zonder die basisbehoeften wordt een pand doorgaans toch onbewoonbaar, zelfs onbeleefbaar…

Ik stel me dan ook de vraag wie de rekening uiteindelijk betaalt…

Krakers wekken vaak een vorm van sympathie op. Het zijn de kleine rebelse individuen die het opnemen tegen de grootgrondbezitters, het weerloze individu tegen de huisjesmelkers… Dat krakers nadien een pand verlaten dat vaak minder waarde heeft dan ervoor – omdat het nu eenmaal in de menselijke natuur ingebakken zit om minder respect te hebben en zorg te dragen voor wat men zich onrechtmatig toeëigent – is ook iets wat soms een stiekeme grinnik oplevert, op voorwaarde dat het ons allemaal niks kost.

Maar is dat wel zo?

In de prijs die we voor ons water bedragen, zit volgens de tariefstructuren een deel in dat het verlies op de waterleiding moet dekken. Hiermee bedoelt men dan o.a. water dat door de brandweer wordt gebruikt, water dat uit de leidingen lekt, om de leidingen te spoelen, enz… Kortom, al het waterverbruik dat men niet kan doorrekenen aan de eindklanten, niet rechtstreeks dan.

Dus ook als er water wordt gestolen, komt dat uiteindelijk uit onze portemonnee.

Idem voor elektriciteit. Stelen van elektriciteit is niet stelen van de machtige en superrijke Suez’en van deze aarde, neen, die zijn wel zo slim om dat terug door te rekenen in hun kosten. En al hun kosten samen, die dienen om hun prijzen te bepalen en goedkeuringen te krijgen van de CREG enz…

Buiten water en elektriciteit produceren krakers ook afval. Nu zullen ze wel hun euro per zak betalen, maar niet de vaste bijdrage per jaar. Belastingen evenmin, hoewel ze waarschijnlijk van diverse diensten van onze gemeente gebruik maken.

Kortom, krakers leven mee op onze kap, niet enkel op de kap van de huisjesmelkers en van winstgevende multinationals.

Daarom stel ik mij ten zeerste de vraag of krakers vlot geduld moeten worden? Ze worden in Maldegem en Aalter zonder pardon uitgedreven door de politie. Ik hoop dat we in Knesselare ons ook bewust zijn van wat krakers ons kosten.