Vrachtwagen ramt huizen in Hellestraat

Krak boem, even voor middernacht besloot een grote vrachtwagen even meer plaats in te nemen dan dat er fysisch voorzien is in de smalle bocht van de Hellestraat (meer info op de site van Het Volk). Ach ja, alle inwoners van Knesselare weten dat die kleine centrumstraatjes niet geschikt zijn voor zwaar verkeer, maar je kan niet verwachten dat een buitenlander dit weet – hoewel dat bij een uitzonderlijk transport normaliter het traject op voorhand door de transporteur verkend moet worden.

Het zal Dirk Goetmaeckers echter een worst wezen. De man stelt terecht de vraag waarom de al zo lang beloofde borden tegen het zwaar verkeer zo lang ergens in een magazijn blijven liggen. Och ja, het straatmeubilair voor de Maldegemseweg ligt ook al een jaar langs de kant van een magazijn gewoon te liggen…

Een gemeentebeleid kan actief of passief zijn.

Passief wil zeggen: wachten tot een ander iets doet; wachten op De Post om een postpunt te openen, wachten op de overheid om borden te plaatsen, wachten op mirakels die niet uit zichzelf gebeuren.

Een actief bestuur is een bestuur dat niet aanmoddert, die de telefoon vastpakt en rondbelt tot er actie komt. Die desnoods zelf borden zet en de factuur gewoon doorstuurt naar de Vlaamse overheid.

Alle begrip voor het feit dat het ongeval hier gebeurde door uitzonderlijk vervoer; dit mag nu eenmaal niet over de autosnelweg en moet soms halsbrekende toeren uithalen om ergens langs kleine straten te geraken. Het gemeentebestuur zou best wel eens contact opnemen met de betrokken firma’s die zulk vervoer organiseren om duidelijke afspraken te maken omtrent de doorgang en de planning hieromtrent.

Burgemeester in spe Tanghe heeft weer zijn natuurlijke reflex: it wasn’t me…

“Ze moeten hier geen politieke zaak van maken. Iedereen wil het zwaar verkeer uit de dorpskern, zowel de GVP als wij. En druk zetten heeft geen zin.”

Leert hij dan nooit eens het principe dat wie niks vraagt, ook niks krijgt? We leren onze kinderen reeds al knippend en plakkend uit reclamefolders om een briefje op te stellen voor Sinterklaas, zodat de heilige goede man weet wat hij moet brengen, maar die wijze levensles is blijkbaar nooit aan Tanghe gegeven.

Van een gemeentebestuur verwacht ik dat ze de belangen van onze gemeente en onze inwoners verdedigt, op alle mogelijke manieren. Niet dat ze lijdzaam toekijkt en makkelijkheidshalve alles over zich heen laat komen.

Bellen, schrijven, zagen, klagen, duvelen, lastigvallen… die Vlaamse overheid, desnoods tot ze uit pure ellende beseffen dat Knesselare wel degelijk op de kaart staat.

Een jaar geleden was het de overtuiging van Tanghe dat er niks kon gedaan worden aan het zware verkeer. Nu komt er een half verbod, en enkel en alleen omdat de GVP wel koppig is blijven vasthouden.

Maar tja, Spanjaardstraat, Wolvestraat, Drieselken, Wallekens en Urselseweg, daar hebben ze er geen last van zwaar verkeer. Laat eerst nog maar een paar huizen omver gereden worden… Hopelijk gebeurt er iets vooraleer er eens een kind tussen gevel en vrachtwagen belandt…