dec 9, 2006 - In de pers    No Comments

Uitzonderlijk vervoer uit de bocht

Knesselare Omwonenden moedeloos na zware schade aan twee woningen

,,Wanneer verbieden ze dat zwaar verkeer?” Dirk Goetmaeckers uit de Hellestraat vraagt het boos en een beetje radeloos, nadat een uitzonderlijk transport donderdagnacht zijn woning ramde.

Ik woon hier 14 jaar en het gaat van kwaad naar erger”, zegt Goetmaeckers. ,,Als trucks passeren staat mijn woning te trillen.” Donderdagavond om 23.30 uur liep het voor de man voor het eerst volledig verkeerd af, toen een uitzonderlijk transport tegen zijn woning en die van de buurman knalde.

,,Mijn gevel is naar binnen gedrukt, het raam en de centrale verwarming zijn vernield. De schade is wel verzekerd, maar het zorgt allemaal voor last en verzekeringsdiscussies. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt in de Hellestraat. Eigenlijk is het gewoon onverantwoord om dergelijke gevaartes langs hier te sturen. Waar blijven trouwens die borden die hier in november zouden geplaatst worden en het zwaar vervoer buiten de kern moesten houden? Ik heb nog niks gezien. De kerstverlichting, dìe hangt er wel al.

Ach, de gemeente is laks. Ze moeten druk zetten!”

Ook David Geens van oppositiepartij GVP is scherp. ,,Een gemeentebeleid kan actief of passief zijn. Passief wil zeggen: wachten tot een ander iets doet, wachten op de overheid om borden te plaatsen, wachten op mirakels die niet uit zichzelf gebeuren. Een actief bestuur is een bestuur dat niet aanmoddert, dat de telefoon vastpakt en rondbelt tot er actie komt. Het gemeentebestuur zou beter ook eens contact opnemen met de betrokken firma’s die dergelijk vervoer organiseren om duidelijke afspraken te maken.”

Toekomstig burgemeester Fredy Tanghe (Groep 9910): ,,Ze moeten hier geen politieke zaak van maken. Iedereen wil het zwaar verkeer uit de dorpskern, zowel de GVP als wij. En druk zetten heeft geen zin. AWV (Administratie Wegen en Verkeer, de wegbeheerder, nvdr.) heeft een bestelling borden geplaatst en wacht op de levering ervan. Van zodra de borden er zijn worden wij verwittigd, zodat we de maatregelen optimaal kunnen ondersteunen met politietoezicht.”

En over de kerstverlichting: ,,We spreken over twee afzonderlijke dingen. Kerstverlichting is een gemeentelijke materie, de borden een gewestmaterie. Heel binnenkort en hopelijk morgen worden die borden geplaatst, maar dan nog zal het uitzonderlijk zwaar vervoer door onze gemeente gaan. We liggen op een route voor uitzonderlijke transporten, bepaald door de federale overheid. We zullen hen duidelijk maken dat Knesselare niet zomaar een zorgeloze passage is.”

Het Nieuwsblad/Het Volk 9/12/06