nov 29, 2006 - In Vlaanderen    No Comments

VW chanteert België

Een ander woord heb ik er niet voor dan chanteren. VW belooft dat de nieuwe Audi A1 misschien in Vorst gemaakt kan worden vanaf 2009. Ze doen hierin geen enkele belofte – dat kunnen ze ook niet want men kan nu hoegenaamd niet zeggen dat die A1 er komt. De A2 is immers ook al weer verdwenen van de markt, nietwaar?

Ze eisen wel een pak: de kosten moeten omlaag in Vorst. Dus zowel van de arbeiders wordt een inlvering gevraagd als een fiscale inspanning van België. Zonder garanties weliswaar… (bron: Het Nieuwsblad)

Maar het toppunt is dat men nu eigenlijk tussen de lijnen toegeeft dat in afwachting de fabriek in Vorst niet leefbaar is met slechts 1500 arbeiders en geen golf meer… Wat dus te doen in afwachting van 2009? Langdurige technische werkloosheid is het Duitse antwoord… Komaan, laat me niet lachen, zulke grofheid moet wel echt funny bedoeld zijn.

Voor alle duidelijkheid: we spreken hier over een operatie die in die twee jaar minimaal 100 miljoen euro zou kosten aan de Belgische schatkist. Een gunstmaatregel die trouwens aan geen enkel ander bedrijf – al dan niet in echte moeilijkheden – wordt toegekend.

Maar is dit productief? Of zelfs maar gunstig voor de werknemers?

Het is alvast handig voor Volkswagen zelf. Zij moeten niemand ontslaan dus ook geen dure oprotpremies uitbetalen.

Maar dat betekent ook dat de arbeiders zelf onmiddellijk op een lager inkomen vallen zonder enige compensatie en dat gedurende twee jaar. Twee jaar lang moet de arbeider dan plots zijn levensstandaard laten zakken. Moeilijk voor gezinnen die meervoudig getroffen worden, waar misschien een huis af te betalen is enz…

Dit in tegenstelling tot de “normale” procedure van collectief ontslag: een degelijke opzegpremie die gecombineerd met een werkloosheidsuitkering toch het inkomensverlies voor een zekere periode moet kunnen overbruggen.

Maar als men van iemand verwacht twee jaar minder inkomen te hebben, dan zullen de besten onder hen niet bij de pakken blijven zitten. De betere (en meestal dus duurdere) arbeiders zullen niet afwachten en zullen misschien een nieuwe job aannemen en dus zelf ontslag nemen. Hiep hiep hoera, zal men bij VW roepen voor elke zot die dat doet: geen gouden handdruk te betalen, daar zijn we mooi vanaf, hoor je de Duitsers al denken…

Economisch gezien is het ook contraproductief: je zet een grote groep vaklui aan de kant met de boodschap dat ze beter twee jaar aan de kant blijven staan. En dat terwijl inmiddels al duidelijk is dat wedertewerkstelling voor velen op korte en midellange termijn zeker tot de mogelijkheden behoort. Maar nu verplicht je die groep om geld uit het sociale systeem te halen terwijl velen kundig en willig genoeg zijn om er net aan bij te dragen.

Het is een kromme redenering in de nadagen van een generatiepact waarbij iedereen wordt opgeroepen om laner te werken…

En trouwens, ga je deze gunstmaatregel enkel toekennen aan de VW-arbeiders? Wat met al de toeleveranciers?

Als Verhofstadt hiermee instemt, dan is hij rijp voro het gesticht. Iemand die zich zo in de maling laat nemen of bewust laat chanteren, is het niet waard om nog langer premier te zijn. Ik hoop dan ook oprecht dat geen enkele minister een dure verkiezingscampagna van 100 miljoen euro nu in zijn hoofd haalt voor een paar duizend stemmen uit Vorst uit omstreken. Zeker niet omdat het minst van al de arbeider zelf hiermee geholpen is. Die is beter af als er geld naar twerkstellingscellen gaat, die hem aan een deftige job met een deftig inkomen helpen in plaats van een aalmoes waarbij VW stiekem hoopt dat de latente armoede de arbeider goedkoop zal doen wegvluchten.

Goed geprobeerd VW, maar ik denk dat zelfs Verhofstadt slimmer is dan hierin te trappen.