nov 20, 2006 - In Knesselare en Ursel    No Comments

Prediken in de woestijn

De provincieraad heeft op voorstel van de PROCORO het provinciaal ruimtelijk structuurplan omtrent het nieuwe industrieterrein de Woestyne in Aalter-brug goedgekeurd, zonder enige wijziging aan het originele plan!

Er komt dus geen bufferzone van 200 m en geen nieuwe mobiliteitsmaatregelen. Ook afval- en mestverwerkende bedrijven kunnen zich huisvesten op het regionale bedrijventerrein. De provincieraad heeft de drie eisen die werden geformuleerd in 350 klachten, volledig naast zich neergelegd.

Daardoor zullen bedrijven zich kunnen vestigen op 50 m van de huizen. De ganse buurt vreest voor haar leefbaarheid omwille van de grote overlast van het extra vrachtverkeer en de mogelijke geur- en stofhinder van afval- en mestverwerkende bedrijven.

Blijkbaar was er dus wel degelijk een reden waarom de provincie de beslissing omtrent het ruimtelijk structuurplan vlak voor de verkiezingen uitstelde. Men wilde het blijkbaar niet riskeren dat dit dossier één of andere partij in de weg zou zitten van een overwinning.

Volledigheidshalve moet ik vermelden dat de provincie het eisenpakket gewoon terugstuurt naar de gemeente Aalter. De verantwoordelijke gedeputeerde merkte immers fijntjes op dat het de gemeente vrijstaat om grotere bufferzones in te planten en voorwaarden op te leggen aan de bedrijven die zich er willen vestigen.

Ook burgemeester Pieter De Crem bevestigde reeds dat Aalter bijna voldoet om zelf stedebouwkundige vergunningen te mogen afleveren. Op die manier kunnen zij zelf maatregelen nemen om de bevolking van Aalter-brug te beschermen.

Over extra bufferruimte naar Ursel toe – nou ja, extra?, er was er eigenlijk geen voorzien – is er nergens sprake. Daar waar je de Aalterse burgemeester het nog hoort opnemen voor zijn bevolking, hoor je verdacht weinig uit de Knesselaarse hoek.

Waarschijnlijk is het onmogelijk om als buurgemeente invloed te kunnen uitoefenen over welke bedrijven er zich komen vestigen in het nieuwe industrieterrein, maar we moeten toch wel een structurele maatregel zoals een groene bufferzone kunnen bekomen.

Het actiecomité kondigde aan om met juridische stappen te beginnen. Ik hoop dan oprecht dat deze keer er ook mensen uit Ursel er zullen voor zorgen dat het geen eenzijdige zaak wordt van enkel Aalter-brug.

We mogen niet vergeten dat er ook voor Ursel heel wat belangen op het spel staan. Ik ben niet enkel bezorgd om de leefbaarheid van de mensen die in de onmiddellijke buurt wonen van het nieuwe industrieterrein en die er rechtstreeks moeten op kijken, maar ik ben ook heel bezorgd om de verkeersdrukte die misschien ontstaat tussen dit nieuwe industrieterrein en het industrieterrein van Eeklo.

In het verleden waren er enkele mensen uit Ursel die van zich lieten horen in dit dossier. Ik hoop voor hen dat ze niet hebben staan prediken in de woestijn. En dat ze het dossier niet laten verzanden.

Vooruit met de geit, zou ik zo zeggen!