nov 15, 2006 - In de wereld    No Comments

Een discriminerende lijn

Ik ben tegen elke vorm van discriminatie, of dit nu positieve of negatieve discriminatie betreft. Ik vind het bericht van de lijn dan ook heel jammer. Ik vind het eigenlijk niet kunnen dat wanneer twee sollicitanten die evengoed met de bus kunnen rijden, even vriendelijk zijn tegenover de klanten, het verkeersreglement evengoed kennen, de vrouwelijke of allochtone sollicitant voorrang zal krijgen tegenover de andere.

Ik heb het verschil tussen positieve en negatieve discriminatie dan ook nooit volledig gesnapt. Discriminatie is discriminatie. Het betekent dat je om bepaalde redenen de voorkeur aan iemand geeft over iemand anders. Meestal is die reden irrelevant aan de selectieprocedure.

Ik vind het ook weer een voorbeeld van overdreven regelgeving. Als Vlaming worden we constant betutteld. Zelfs een sollicitatieprocedure kan niet meer zonder regels.

Waar is de tijd naar toe dat de regel “de beste krijgt de job” nog de enige regel was die geldig was bij een aanwerving?

Want ik vraag me dan ook af, of het nieuwe streefdoel van positieve discriminatie, inderdaad alleen maar zal gelden met twee gelijkwaardige kandidaten? Volgens mij bestaat het reële risico dat men zelfs minderwaardige kandidaten voorsprong zal laten nemen gewoon omdat ze nu eenmaal een vrouw of allochtoon zijn. Want ik kan niet geloven dat in deze moderne tijden bij echt gelijkwaardige kandidaten de rekruteerder constant voorrang zou geven aan blanke mannen.

Is het niet gewoon een feit dat vrouwen en allochtonen andere interesses hebben in andere jobs? Als dat zo is, dan is er maar één manier om de streefcijfers te halen. En dat is door deze groepen voor te trekken op andere. Wat dan uiteindelijk resulteert in het feit dat er minder geschikte mensen de job gaan uitoefenen. En dat zal dan zijn weerslag hebben op de efficiëntie van het bedrijf. En dus ook op de winsten. Met alle gevolgen vandien.

We wandelen hiermee een gevaarlijke weg. Wie weet waar dit gaat eindigen?

Als dit de algemene regel gaat worden in ons bedrijfsleven, dan zullen op langere termijn de gevolgen even erg zijn als deze van negatieve discriminatie.

Ik stel me ook vragen bij de juridische kant. Wat als de blanke man die uit de boot viel, een rechtszaak aanspant samen met het centrum voor gelijke kansen en tegen discriminatie? Zal de rechter dan oordelen dat positieve discriminatie wel mag?

Nog maar een paar weken geleden lanceerde de Vlaamse overheid de campanile “stem cliché”. En vandaag dit weer. Als blanke mannelijke hetero van 30 jaar, voel ik mij tegenwoordig opgejaagd wild. Volgens de overheid moet ik achteruit gestoten worden bij verkiezingen, bij sollicitatie, bij wat nog binnenkort?

Ik ben het principieel nooit eens met de standpunten van het Vlaams Belang. Maar omwille van mijn vragen die ik net vernoemde, kijk ik wel uit naar de resultaten van de klacht die Filip Dewinter heeft ingediend.

En intussen hoop ik dat er binnenkort één of andere lobbygroep ontstaat die ook eens de belangen van de blanke mannelijke dertigjarige hetero gaat beschermen…