sep 28, 2006 - In Vlaanderen    No Comments

In het stembureau

Op zondag 8 oktober mag u zich aan wat spektakel verwachten in het stembureau.

Ik neem aan dat volgend beeld wel eens zou kunnen opduiken:

Of wat dacht u van deze:

Het zou allemaal mogelijk moeten zijn.

Vorige week barstte er immers weer een kleine bom: mag een hoofddoek al dan niet gedragen worden door voorzitters en bijzitters in een stembureau? Is dit een poging tot beïnvloeding of niet?

Herinner u al de discussies die er ooit geweest zijn of de kruisbeelden in katholieke scholen die omgetoverd waren tot stembureau mochten blijven hangen of niet…

Want dit is van hetzelfde kaliber. We mogen deze discussie niet verengen tot één enkel symbool van één enkele religie of culturele expressie. Het gelijkheidbeginsel staat in voldoende wetten, grondwetten en universele mensenrechtenverklaringen ingeschreven. Als een hoofddoek mag, mag een kruisje op de revers ook, en waarom dan niet andere uitdossingen die bij culturele gebruiken horen.

De bevoegde commissie formuleerde immers:

Onder actief pluralisme verstaat de commissie een beleid dat verschillende levensbeschouwingen in gelijke mate stimuleert om maatschappelijk zichtbaar te worden, zodat de verschillende levensbeschouwingen niet verborgen blijven in de intimiteit van het private.

(bron: De Standaard 26/9/06)

De dag voordien konden we ook lezen dat de Brusselse regering inmiddels haar standpunt had bijgestuurd (DS 25/9): “Een culturele traditie mag niet worden aangegrepen om een bijzitter te weren.”

Dus mogen we ons misschien verwachten aan bijzitters die hun culturele traditie in de verf willen zetten:

Voor mij kan het allemaal, iedereen gelijk voor de wet.