sep 17, 2006 - In Vlaanderen    No Comments

Het verschil tussen Vlaanderen en België

Kent u het verschil tussen Vlaanderen en België? Het zijn er te veel voor op te noemen maar dit weekend vond ik wel heel tegensprekelijk het verschil op financieel beleidsvlak op de site van VRT Nieuws.

Vlaams minister van begroting Dirk Van Mechelen kon fier aankondigen dat Vlaanderen een begrotingsoverschot heeft van 160 miljoen euro in 2007. In 2008 zal Vlaanderen zelfs geen staatsschuld meer hebben.

En dit ondanks het feit dat Vlaanderen vorig jaar een extra duit in het zakje heeft gedaan om de federale begroting rond te helpen.

En België?

Ook Belgisch minister van Financiën Reynders moest deze week nieuws komen melden, alleen betrof het hier het feit de belastingsdienst eventjes een kleine rekenfout hadden gemaakt.

Een foutje van maar liefst 883 miljoen euro. Inkomsten die er dus niet zullen zijn en dus zal Freya Van den Bossche weer op zoek moeten gaan naar een reeks eenmalige ingrepen om het gat te dichten.

Ik hoop voor Verhofstadt en Vandenbossche dat ze niet nog eens de Vlaamse honingpotten komen leegroven, want het Vlaamse geduld geraakt echt wel stilaan op. Minister van Volksgezondheid Demotte blijft maar maatregelen verzinnen die vooral aan de andere kant van de taalgrens van enig nut zijn en Vlaanderen ziet zijn inspanning telkens verdwijnen in het zwarte federale gat.

Dit moet volgens mij leiden tot het failliet van België. Als Vlaanderen nu opnieuw moet bijspringen, dan kan het niet langer zonder dat het aandeelhouderschap grondig herschikt wordt. Misschien moet de dochteronderneming dan maar eens hoofdaandeelhouder worden en nieuwe strategische richtlijnen uittekenen.

Misschien is hiermee het moment aangebroken waarop Vlaanderen zijn vrijheid kan afkopen. Betalen doen we al lang, nu kan er misschien boter bij de vis.