aug 19, 2006 - In de wereld    No Comments

Freedom of speech

In het Verenigd Koninkrijk is een hetze in de pers ontstaan over de houding van GSM-operator Orange. Eén van hun werknemers, een zekere Inigo Wilson, had een “lefty lexicon” op het Internet gepubliceerd. Noem het een “links woordenboek”.

Tony Blair en zijn New Labour zijn immers kampioenen geworden in het verdraaien van feiten en uitspraken om toch maar in de Amerikaanse pas te blijven lopen. Het is allemaal begonnen met de inval in Irak, en het neemt soms echt belachelijke vormen aan om politiek correct te blijven.

Vrij vertaald een voorbeeld van de ironische woordenlijst is het woord diversiteit dat wordt omschreven als “het creëeren van een personeelsbestand gebaseerd op hoe mensen er uitzien, in plaats van op basis van hun talenten en vaardigheden”.

Op een hilarische manier wordt het linkse woordenmisbruik ontmaskert als een middel om andere meningen het zwijgen te doen opleggen.

Ook in Vlaanderen maken we dit mee, maar dan onder de noemer van het Politiek Correct Denken.

Het is de afgelopen dagen – cfr de “beledigende” uitspraken van Yves Leterme – nog maar eens dik in de verf gezet dat het Politieke Correcte ieder scherp kantje moet afvijlen van wat een tegen/medestander zou kunnen zeggen of doen en daardoor een ander zou kunnen overschaduwen.

Het is toch zeer teleurstellend vast te stellen dat “men” altijd roept dat niemand het opneemt voor Vlaanderen en eens directe krasse taal spreekt en dat van zodra iemand buiten het VB dat wel doet, dezelfde “men” staat te roepen dat het zonder inhoud is, populistisch, een tsjeventruuk is, lonken naar de VB kiezer…

Is het Vlaamse Belang dan een alleenrecht van het Vlaams Belang geworden?

Maar iedere zweeppartij vreest het moment dat ze haar doel bereikt, met name dat de traditionele partijen eindelijk gehoor geven aan “hun” verzuchtingen. De VU is doodgegaan toen het federalisme werd uitgevoerd. Agalev is gestorven toen ook andere partijen aandacht hadden voor het milieu.

Waarschijnlijk vreest het VB nu ook het einde van haar dagen en schreeuwt men langs Vlaamse zijde van de taalgrens nog veel harder dan aan de andere kant, niet omwille van een gelijk of ongelijk, maar wel uit pure overlevingsdrang.

Ik vraag me soms af of het Politiek Correcte niet georchestreerd wordt. Het is tegenwoordig bijna een schande als je zegt “ik ben een Vlaming”.

Ik merk het zelf in eigen dorp. Als ik bij een feestdag de Vlaamse Leeuw buitenhang (en het is bewust een authentiek exemplaar met enkel zwart en geel), hoe vaak krijg ik dan niet de opmerking van “zou je dat nu wel doen”?

Ook het feit dat de “B” op mijn wagen overplakt is met een “VL”, doet vaak opmerkingen rijzen.

Een paar maand terug was er zelfs een gebeurtenis waar men letterlijk aanhaalde dat zich té Vlaams gedragen deed vermoeden dat men Blokker was. Ik ben aangesloten bij de Vlaamse Strijdbroeders. Vroeger bestond de gewoonte een bijeenkomst af te sluiten met het zingen van de Vlaamse Leeuw. Nu echter werd voorgesteld dit gebeuren af te voeren op bijeenkomsten waar sprekers uitgenodigd werden. Als argument werd aangevoerd dat men merkte dat die sprekers nogal verrast, ja zelfs gechoqueerd waren als plots een “meute” de Vlaamse Leeuw begon te zingen…

Ik vraag me nog steeds af waar het zo fout gelopen is dat het zingen van het eigen volkslied achter gesloten deuren moet gebeuren alsof het een schaamtelijke zaak was… Is dat het gevolg van het Politiek Correct Denken?

Alles wat Vlaams is, ieder die het opneemt voor Vlaanderen, moet dezer dagen vergruisd worden. Dat heeft men er zo diep ingepompt dat zelfs mensen waarvan ik niet tijwfel aan hun vlaamsgezindheid (bv Willem Coppenolle), nu beweren dat Leterme fout zat.

Binnen onze GVP is vroeger ooit de term “de dictatuur van de middelmaat” gebruikt, om aan te duiden dat als alle scherpe kantjes moeten afgevijld worden, als er altijd naar de grootst gemene deler moet gezocht worden om toch maar echt niemand voor het hoofd te stoten, je altijd bijstelt naar de ondergrens en er nooit ingrijpende zaken kunnen veranderen.

Een mooi voorbeeld daarvan is Aalter: toen de plannen bekend werden – jaren geleden – voor de aanpassing van het centrum, schreeuwde iedereen, middenstand op kop, dat het een ramp zou betekenen. Vandaag bloeit de middenstand in Aalter centrum als nooit tevoren, voornamelijk dankzij het aangename centrum. Politieke moed is nodig om soms tegen de stroom in te gaan en nieuwe zaken te verwezenlijken.

Gelukkig is sinds vorige zomer de genoemde middelmaatsdictatuur vertrokken samen met een aantal andere zaken. Laat ons hopen dat ze bij Groep 9910 niet opnieuw de bovenhand haalt, want dit zou een slechte zaak zijn voor onze gemeente.

Oh ja, wie wil weten hoe het met Dhr Wilson is afgelopen bij Orange, die kan het ganse verhaal lezen op de blog van Vrijhaven. Freedom of Speech is blijkbaar een slogan zonder inhoud bij Orange/Mobistar. Wilson werd onder druk van de Politiek Correct Denkende klasse in de UK ontslagen.