jul 30, 2006 - In Vlaanderen    No Comments

De republiek Vlaanderen?

Carl Huybrechts heeft België weer eens duidelijk op de kaart geplaatst, althans toch in Nederland. Daar heeft hij vorige week zijn mening verkondigd over het Belgisch vorstenhuis.

Bekijk het filmpje op LVB.net

Voor wie het gesprek goed volgt, zal merken dat Carl toch op en top Belg is. Hij maakt het vorstenhuis belachelijk en vindt het overbodig, maar van België zelf vindt die niet dat het weg moet, maar wel "anders georganiseerd".

Ik zelf ben geen antiroyalist. Ik ben wél een Vlaming en ik wil zeker meer bevoegdheden naar Vlaanderen. Nu Europe steeds meer en meer te zeggen krijgt over grensoverschrijdende bevoegdheden, is het des te logischer dat die zaken die dicht bij de lokale belangen liggen, volledig worden overgeheveld naar Vlaamse bevoegdheid.

Wat het koningshuis betreft, zou ik graag zien dat alle politieke macht en bevoegdheden wordt weggenomen bij de koning en dat die louter ceremonieel wordt. Dan is ook al dat gedoe rond de opvolging van de baan en moet prins Filip zich niet meer zo krampachtig rechthouden aan allerlei standpunten van anderen.
Want wat het staatshoofd betreft, ben ik van mening dat het best altijd ceremonieel kan zijn. Als we naar een republiek zouden gaan, hoe moet het dan? Een president en een premier (of minister-president). Wie heeft dan wat te zeggen? Kijk maar naar het Franse model: daar loopt vanalles mis omdat president en premier, beiden verkozen politici, tegen mekaar moeten opboksen. Of het Amerikaanse model dan, met enorm veel macht voor de zittende president? Neen, dank u.

Daarom pleit ik net zoals Carl voor een deftige reorganisatie. Zonder dat België voor mij moet ophouden te bestaan. Laat België puur een cermonieel iets worden, met aan het hoofd de koning als ceremoniemeester.
En voor Vlaanderen? Daar maken we terug een graafschap van. Met een Graaf Van Vlaanderen, maar eveneens puur ceremonieel .

!++2++!

Ik heb dit nieuws trouwens opgepikt op de blog van Luc Van Braekel (http://lvb.net/item/3153), een oude kennis van me uit zowel het internetwereldje als uit de politiek. Luc is wel een rabiate liberaal, ik niet, maar het leverde soms leuke gesprekken.