jan 27, 2006 - In de pers    No Comments

Gemeente unaniem achter verbod op zwaar verkeer

Vrachtwagens van meer dan 5,5 ton worden binnenkort normaal gezien helemaal uit het centrum van Knesselare geweerd. De gemeenteraad heeft woensdagavond unaniem het politiereglement goedgekeurd dat door de GVP werd uitgewerkt en dat de wegreuzen uit de dorpsstraten moet houden. Of het verbod op zwaar vervoer er snel zal komen, is een andere vraag. Burgemeester Antoine Schrans en zijn college vrezen dat de provincie het gemeenteraadsbesluit zal schorsen.

Politieke overeenstemming is in Knesselare meestal ver te zoeken, maar over het dossier van het zwaar vervoer in het dorp is iedereen het eens: de wegreuzen moeten zoveel mogelijk uit de Hellestraat en de Veldstraat wegblijven. Tien jaar geleden werd in het centrum van Knesselare al eens een tonnagebeperking ingevoerd en moesten vrachtwagens uit de dorpskern blijven. Die maatregel kwam er nadat een vrachtwagen aan De Plaats een bankfiliaal had geramd. Maar op het verbod op zwaar vervoer in Knesselare kwam destijds heel wat protest van de buurgemeenten, vooral van Beernem. Doordat de vrachtwagens niet meer door Knesselare mochten, verschoof het probleem gewoon naar de omliggende gemeenten. Het verbod werd geschorst.

overleg

«Wij zijn voorstander van een tonnagebeperking, maar vrezen ook dat Beernem en de hogere overheid opnieuw zullen tegenpruttelen», klinkt het bij het schepencollege. «We zijn al een tijdje bezig met overleg tussen de verschillende partijen. Maar het is niet gemakkelijk, ook al omdat het om twee verschillende provincies gaat. Wij vrezen dat de provincie deze beslissing zal schorsen.»

Toch werd de tonnagebeperking goedgekeurd. Kan ook moeilijk anders, want in zowat heel het dorp hangen de opvallende affiches ‘Zwaar verkeer = geen leven meer’ voor het raam. Zowat elke inwoner wil verlost worden van het gedaver van de wegreuzen, dus tegen dit voorstel zijn is in een verkiezingsjaar zo goed als onmogelijk.

«We hopen nu dat de gemeentelijke diensten snel werk zullen maken van de uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad», zegt voorzitter David Geens van GVP. «Wij zijn in oktober tot bij de bevoegde minister geweest en die heeft gezegd dat er niets kan gebeuren voor de gemeente zo’n politiereglement stemt. Wel, dat is nu gebeurd. We hopen dat de administratie het dossier nu geen maanden meer laat aanslepen en dat de verbodsborden snel geplaatst worden!», aldus nog David Geens.

Het Laatste Nieuws 27/1/06