mrt 22, 2007 - In Knesselare en Ursel    No Comments

Planning zonder waarde

Gisteren hebben we op de gemeenteraad een totaal nutteloos punt behandeld, namelijk de meerjarenplanning.

De burgemeester had de bui al voelen hangen door onze uitlatingen in de pers. Deze meerjarenplanning was een mager en doodgeboren beestje. Tal van zaken waarnaar elke burger uit Knesselare en Ursel wel uitkijkt, zaten er niet in. Ik noemde het dinsdag bij de persconferentie reeds het schriftelijk bewijs van een bestuur van lopende zaken zonder iets nieuws.

Dus begon de burgemeester door te zeggen dat deze begroting nog was ingezet onder het vorig bestuur. Gemakkelijkheidshalve vergeten dan maar dat

a) de vroegere schepen van financiën nu burgemeester is

b) de begroting niet zoals het hort in december klaar was, maar pas in maart en dat er in december als verklaring voor deze vertraging werd gereageerd met “we laten dit open voor het nieuwe bestuur”.

Maar als het dan toch een overgangsbepaling is, waarom dan toch al niet voor alle zekerheid enige indicaties geven? Per slot van rekening beklemtoont de burgemeester toch zo graag dat een begroting een raming en een inschatting is. Het is geen boek vol met zekerheden, dus had er toch al wel wat meer in gekunnen.

Laat ons alvast eens bekijken wat er in ontbreekt…

Het containerpark

Daarover schreef ik gisteren al in “Geen containerpark voor 2010”. Bekijk ook even het filmpje in die blog.

Antwoord van de burgemeester: het zal er wel komen, maar we moeten eerst de KMO-zone in orde krijgen (zie volgend punt).

Welnu, ik geloof het niet. En als deze ploeg er wel in lukt om voor 2010 een containerpark (en een echt containerpark) op poten te krijgen, dan koop ik in de wereldwinkel voor ieder lid van de meerderheid een fles schuimwijn die ze kunnen gebruiken om het nieuwe containerpark te dopen.

Uitbreiding KMO-zone

Geen enkel budget staat er voor opgeschreven. Ik zie ook niet in hoe ze dat nog voor 2010 moeten financieren en rond krijgen.

Dat betekent dus ook dat al die lokale bedrijven die al jaren zuchten naar uitbreiding en altijd met een kluitje in het riet werden gestuurd door te verwijzen naar “binnenkort, op het uitgebreide KMO-terrein”, het wachten wel eens beu zullen worden.

Byebye dus aan de lokale economie. Een bevoegdheid die dan ook minder werk (sic) betekent voor de betrokken schepen.

Antwoord van de burgemeester: de vorige ploeg heeft een BPA opgesteld waarin waarschijnlijk procedurefouten zitten. Ze gaan dus helemaal opnieuw beginnen (zucht) met een Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP).

Jaja, weeral vergeten we dan maar even dat de schepen die zich bezighield met dat dossier in het vorige bestuur (nu ja, er was daar maar één schepen die nog werkte) nu burgemeester is. Laat ons hopen dat deze metamorfose voldoende wijsheid heeft meegebracht om de fouten te vermijden. Gelukkig stoot een ezel zich geen twee keer aan dezelfde steen.

Uitbreiding gemeentehuis

Schrans is afgevoerd en blijkbaar zijn megaproject is met dezelfde stoomtrein vertrokken. De eerste steen ging gelegd zijn voor de verkiezingen, las ik ooit in een krant die nogal graag Schrans in de schijnwerpers plaatste.

Maar nu niks meer. Dus geen kans op kostenbesparing door de diensten te centraliseren. Ook geen kans om de vrijgekomen plaats in de Kerkstraat te gaan gebruiken als broodnodige uitbreiding van de kinderopvang.

Antwoord van de burgemeester: ik moet nog praten met de aannemer.

Waarschijnlijk heeft Tanghe de maquette gevonden op de dag dat hij de sleutel heeft gekregen van zijn kantoor van bijna-ere-burgemeester Schrans 🙂 We zullen ook hiervan maar geloven dat het er volgend jaar anders zal uitzien.

Dorpskernvernieuwing

Slechts 200.000 euro staat er ingeschreven voor Ursel. Als je dat vergelijkt met de budgetten voor één straat (bv de Molenstraat kost ook 200.000€), dan weet je dat er niet veel meer zal gebeuren dat het lozingspunt te verbeteren zodat minstens de wateroverlast zal verdwijnen, maar van verfraaiing zal niet veel in huis komen voor dat geld. Soit, vanavond is het informatieavond, we zullen eens met veel interesse gaan luisteren.

En voor Knesselare: noppes, nada, nikske…

Antwoord van de burgemeester: wacht nog maar even af, we kunnen niet alles in één keer.

Toegegeven, je kunt niet alles in één keer, maar nu gebeurt één keer niks…

Conclusie

Ik ben héél nieuwsgierig naar de begroting van 2008 met bijhorende meerjarenplanning. Hoewel ik eigenlijk verwachte dat met de hardwerkende schepen die burgemeester werd, er meer continuïteit te bespeuren zou zijn, wil ik nog enig krediet geven aan deze nieuwe beleidsploeg.

Maar volgend jaar is dit examen “voor echt” en is er geen tweede zit.

En de uitdaging voor het containerpark blijft overeind staan. Roland zal blij zijn als de wereldwinkel 12 flessen zal mogen leveren (als het er dan nog twaalf zijn, want ik geef enkel aan wie dan nog in Groep9910 zit 😉 ).