nov 5, 2007 - In Vlaanderen    No Comments

Kerstman nog even in de ijskast

Op Radio1 zijn Peeters en Pichal een actie gestart tegen de kerstman die te vroeg ons land binnen komt, met name voor 15 december.

Samen met Humo hebben ze een antikerstmansticker gemaakt om te protesteren tegen mensen en bedrijven die in september, oktober en november al volop kerstmuziek draaien, en kerstbomen zetten, en een kerstman op een ladder aan hun gevel hangen.

Ben je ook tegen vroege kerstvogels? Wil je ook zo’n sticker?

Je kan er bestellen door een mailtje te sturen naar [email protected]

of je kan hem hier downloaden

De (reclame)sector probeert al jaren zelfregulerend te werken, maar het gedoe lijkt wel contraproductief. Dit jaar pakken sommige ketens zelfs uit met de boodschap “de kerstman komt dit jaar vroeger”…

Op zich heb ik niks tegen commercie, al dan niet plat want dat is toch enkel “in the eye of the beholder”

Maar als papa van twee jonge (autistische) kindjes zit het me wel dwars. Door hun autisme zien ze bepaalde zaken zoals gewone kinderen, maar dan 10 keer (of meer) uitvergroot. Probeer dan nog maar eens doorheen alle verhalen door zinnige duiding te geven bij sinterklaas, de kerstman enzovoort…

Al twee weken lang zijn de best gelezen boeken thuis allerlei speelgoedreclamefolders. Als ouder probeer je je kind geduld te leren, maar wachten van eind oktober op een stuk speelgoed is wel enorm veel geduld dat geteeld moet worden.

Algemeen pleit ik dus zowel voor sinterklaas als voor de kerstman voor een kortere reistijd. Laat de ene oude man maar rustig wat langer overwinteren in Spanje en laat de andere baardmans gerust wat langer ijsbeer spelen in zijn iglo samen met roodneuzige Rudolf.

Op die manier kan de commercie misschien dan toch wat meer afstand nemen en vooral terug ruimte creëren voor de andere betekenissen van deze evenementen. Ik ben geen verstokte christelijke kwezel, en ik wil Kerstmis zeker niet puur als kerkelijke feestdag beschouwen, maar ik hou wel van het moment van vrede, goede wil, het licht in de duisternis, … dat er bij hoort. Ook dat wil ik mijn kinderen meegeven en dat zou toch net iets makkelijker gaan als ik niet constant zou struikelen over de vele “hulp”-sinten en kerstmannen.

Oh ja, en mag dit in één keer ook een actie zijn tegen al die lelijke kerstmannen die aan de gevels gehangen worden?