dec 19, 2006 - In Vlaanderen    No Comments

Burgemeester persoonlijk aansprakelijk?

In Damme is de burgemeester veroordeeld voor een ongeval waarbij hij niet aanwezig, noch betrokken was (bron: VRTNieuws.net).

Kort samengevat: iemand verleent op een kruispunt in Damme geen voorrang van rechts en veroorzaakt daarmee een dodelijk ongeluk. De dader wordt nu echter vrijgesproken omdat de rechter het standpunt van diens advocaat volgt: de voorrang van rechts stond niet aangeduid en het kruispunt was slecht verlicht, dus de gemeente is aansprakelijk en daarom veroordeelt men de burgemeester.

Ten eerste verbaast het mij dat een politierechter het notabene nodig vindt om de nummer één standaard regel uit onze verkeersreglement – de voorrang van rechts – enkel afdwingbaar is als deze aangekondigd staat met het gekende kruisje in het driehoek.

Maar nog meer verbaasd ben ik om te lezen dat een burgemeester aansprakelijk is voor zoiets…

OK, als een gemeente nu echt bepaalde zaken zou verwaarlozen, zoals bv een put in een voetpad of een kapot wegdek… en zulke fout blijft aanslepen ondanks meermaals er op gewezen te zijn. Dat een gemeente dan verantwoordelijk kan gesteld worden voor haar nalatigheid, tot daar aan toe. Maar zelfs dan nog niet de burgemeester – ik wens het Fredy Tanghe niet toe als hij veroordeeld moet worden voor wat zo allemaal foutloopt in onze gemeente.

Als dit vonnis bevestigd wordt in beroep, wat moet er dan gebeuren? Een woud aan verkeersborden bijplaatsen? Hoe lang duurt het voor één of andere advocaat dan inroept dat zijn client verward was door de vele borden en de gemeente aansprakelijk is wegens het te veel aan verwerkbare informatie…?

Ook qua verlichting: er zijn heel wat stukken minder goed verlichte weg, zeker in een plattelandsgemeente zoals Knesselare. Bestel gerust maar een duizendtal lichtpalen. Zelfs al schilderen we ze donkergroen, Groen! zal niet tevreden zijn met de lichtvervuiling en ik zal niet tevreden zijn over de extra kosten in onze begroting.

Ik hoop echt voor Fredy dat hij vanaf nu beschikt over een goede advocaat als dit de regel wordt in ons landje. Misschien kan hij Benedikt De Muyt onder de arm nemen, nu Benedikt niet langer in de gemeenteraad zetelt 😉