okt 11, 2012 - In Knesselare en Ursel    No Comments

Mijn stem voor komende zondag

Omdat ik vaak de vraag krijg “voor wie moeten we stemmen”, geef ik alvast gewoon even mee hoe ik stem. ik heb niet het idee dat ik u moet vertellen hoe u moet stemmen, maar ik laat u graag weten hoe ik de zaken bekijk.

Voor de gemeente stem ik blanco.

Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om op Groep9910 te stemmen. Het zijn goede beheerders van lopende zaken, maar structureel of strategisch denken is hen vreemd. Onze gemeente is er de afgelopen zes jaar maar een beetje slechter op geworden (ik denk oa aan de verhoging van de grondbelastingen), maar er is zeker niks positief gebeurd. We hebben nog geen containerpark, de parkeerproblemen zijn niet opgelost, het zwaar verkeer crosst nog steeds door de woonkernen van Knesselare en Ursel, de overstromingen in Ursel dorp zijn na alle werken nog steeds afhankelijk van zes ijzeren staven om een schuilkelder open te zetten, de mensen uit Groen Ursel worden nog steeds gedeporteerd naar een reservaat ergens ver weg, de uitbreiding van de KMO-zone is nog veraf, de beloofde upgrades van de bibliotheek en sportcentrum is er niet, maar we hebben wel alles wat we bezitten uitverkocht, een bestuurssecretaris aangesteld aan het begin van de legislatuur die perse nodig was, maar sinds de benoeming constant in loopbaanonderbreking is (zo nodig was het dus), …

Moet ik nog doorgaan?

Op Groen kan ik ook niet stemmen. Ik prijs hen voor hen inzet voor de bomen, distels, grasbermen enz… maar als je Groen laat doen, moeten we allemaal te voet gaan, mogen we nergens nog parkeren, mogen we enkel het Drongengoed binnen op de dagen dat het volle maan is op een oneven zondag, moeten we de helft van de woningen als sociale woning zien en besteden we 10% van ons budget aan derdewereldhulp.

Bovenstaande is uitvergroot en als grap bedoeld, voor er weer iemand op zijn achterste poten staat, maar ik wil duidelijk maken dat ik niet uiterst links zal stemmen.

En dan hebben we nog Eva. Moet ik daar woorden aan vuil maken? Het beste bewijs dat onze gemeentepolitiek een groot circus is, vind je nu in het feit dat we een echte dorpsnar zullen hebben.

Mensen die denken dat ze zo het beste een proteststem kunnen uitbrengen, wil ik twee dingen mee geven:

ten eerste moet je je afvragen of het goed is voor de politiek als er mensen in de gemeenteraad gaan zitten die ze zien vliegen (oa in het Drongengoed),

ten tweede moet je beseffen dat als er veel stemmen op Eva komen die hem meer dan 1 zetel zouden geven, die extra stemmen gewoon naar de meerderheid gaan. Zo ver dus voor een proteststem.

Dat laatste is trouwens mede de reden waarom ik geen eenmanslijst heb ingediend. Te veel stemmen van mensen die tegen Groep9910 zouden willen stemmen, zouden zo op ondemocratische manier toch net naar die meerderheid gaan.

Neen, ik stem blanco. Een oud volksgeloof zegt dat blanco naar de meerderheid gaat, maar dat is niet waar. Blanco stemmen worden niet gerekend in het stemcijfer. Ze hebben dus gewoon geen enkele invloed. Het kan alleen tellen als signaal. Stel dat er 1500 blanco stemmen zijn, dan zal onze burgemeester toch wel eens mogen nadenken over wat hij nog betekent voor zijn burgers.

Voor de provincieraad is mijn keuze duidelijk: daar stem ik N-VA. Vooral omdat de N-VA op provinciaal niveau 1 ding wil doen: die provincies afschaffen. Die zijn onnodig en je kan best iets van binnenuit afschaffen. Een pak geld bespaard.

Zozie, daarmee is het duidelijk. Aan u de keuze komende zondag.