nov 19, 2008 - In Knesselare en Ursel    No Comments

Nog steeds geen oplossing voor storende bussen op De Plaats

Zoals we al wel meer gewoon zijn, moeten we vanuit de oppositie regelmatig eens herinneren aan zaken die het College snel, onverwijld en voor de nabije toekomst beloofde.

Op 2 mei 2007 bespraken we reeds het probleem van stilstaande bussen op De Plaats:

Er werd ons reeds meermaals gewezen op het feit dat sommige bussen van De Lijn een rustpauze inlassen op de halte aan de kerk tegenover het gemeentehuis.

Wanneer daar een bus staat, is de zichtbaarheid op het aankomend verkeer belemmert, zowel voor voetgangers die van De Plaats wensen over te steken naar het gemeentehuis als voor het verkeer dat de Hellestraat wil inrijden, komende van de Knokse Weg. Geen van deze weggebruikers kan vlot zien of er verkeer uit de richting van Beernem (Oedelem) komt.

Toen beloofde de schepen van mobiliteit – Erné De Blaere – om nog diezelfde maand samen te zitten met De Lijn om het probleem aan te pakken. Sindsdien hebben we niets meer vernomen omtrent dit probleem.

Aangezien het probleem nog steeds bestaat, willen we graag weten wanneer er overleg is geweest met De Lijn, welke alternatieven er besproken werden en waarom deze niet niet weerhouden warden?

Schepen De Blaere gaf toe dat het gesprek er is geweest maar niet in dezelfde maand zoals toen beloofd. In dat gesprek is het probleem aangekaart, maar geen aanzet tot een oplossing. Wel een vage belofte om het verder te bekijken. Voor de rest is er in 2007 niets gebeurd omtrent dit probleem.

In een volgend gesprek – zowat een maand geleden pas – werd het probleem opnieuw aangekaart. Nu werd er beloofd om het probleem snel weg te werken maar tot op vandaag is er geen nieuws van De Lijn.

Schepen De Blaere verwees regelmatig naar het feit dat De Lijn tegenwoordig liever op de openbare weg “halteert” om het gevaar van uit haltes vertrekkende bussen te vermijden. Wat dit met het probleem op De Plaats te maken heeft, snap ik niet. Het is toch zeker geen oplossing om de bussen op de baan zelf te laten stilstaan.

Voor alle duidelijkheid: het probleem is vooral een probleem omdat de bussen er vaak lang halte houden. De halte is een soort van tussenterminus.

Volgens mij is een oplossing toch echt niet moeilijk te vinden. De eerste vraag is: waarom blijven die bussen daar staan? Mogelijke antwoorden zijn: rusttijden en/of wachten op een aansluiting.

Wat het antwoord ook is: rusten of wachten kan verderop. Men kan makkelijk buiten het centrum een bushalte voorzien waar de bus al die tijd kan stilstaan. Van zodra de rusttijd voorbij is, of het moment van aansluiting is aangebroken, dan kan de bus op 1 minuut in het centrum zijn.

Niks moeilijk aan… Of ben ik nu weer iemand die geen problemen zoekt waar er geen zijn?