okt 19, 2007 - Schipdonkkanaal    No Comments

Bezoekers beschrijven het Schipdonkkanaal – deel 3

Na deel één en deel twee, brengen we ook hulde aan de vele schrijvers en inzenders van dit derde deel.

Geniet van de mooie omschrijvingen bij “meer lezen…”

Het was een prachtige zomeravond,toen we met enkele leden van een “markante” vereniging een fietstocht maakten langs de oevers van de Lieve en het Schipdonkkanaal.Het rustige water van de Lieve maakt een groen lint van brug tot brug.Onder een prachtig wolkendek genoten we van het stille leven langs het kanaal.Een eendenfamilie, een trotse reiger in een veld en andere vogels die hun laatste lied van de dag floten.Het was aangenaam.

Heene Ginette

Het landschap dat we zagen was in één woord prachtig.Overal waar je keek zag je groen,bomen en bloemen met vogelgezang op de achtergrond…Alles wat je wilt op een mooie zomerdag.

DUS…….HANDEN AF van het Schipdonkkanaal !!

Mouton Paul

Prachtig stukje natuur.Hopelijk laten ze dit unieke stukje natuur met rust en laten ze hun plannen om het kanaal te verbreden varen.Het zou spijtig zijn om dit alles te vernietigen.Wie houdt van het platteland en de rust vindt dit een paradijs.Fietsen langs de Lieve en het Schipdonkkanaal verveelt nooit,er is altijd iets te zien.In ieder seizoen is het er prachtig,zelfs voor iemand die er woont.Je hoeft niet altijd ver te reizen om te genieten van de natuur.

Geirnaert Sabine

Als toeschouwer genoot ik van een concert met veel uitvoerders.Ieder speelde zijn eigen partituur,soms hoog zoals de leeuwerik gesteund door de weelderige zang van de karekieten,winterkoning en ritmisch begeleid door waterhoentjes en meerkoet.Het op en afvaren van de eendjes met hun kroost,de elegante vlucht van de blauwe reiger.Ik fietste gezwind verder kijkend naar de bonte weiden langs de oevers van de Lieve.Nu moet ik huiswaarts,volledig en gratis ontstrest.

Roger Dierickx

Langs goede wegen in een weidse natuur,één grote blauwe lucht vol met ballonnen met warme lucht. Schitterende ondergang van de opgebrande zon.Chansons van merels en sijsjes,haarfijn gebracht op een ingenieuze manier,verweven met de geur van papaver,viooltjes,paddestoelen of ….Door de zang van het ruisende riet,ondersteund door een zacht zuchtende naar rust verlangende wind. PRACHTIG !!!!

Pauwels Paula

WENEN OM ONS SCHIPDONKKANAAL

Opgedragen aan alle hoeders van ons erfgoed.

Ik ween een gebed en zucht een vloek

Voor het ONHEIL dat zal komen

Ik durf het zelfs niet dromen

Wat ons Schipdonk kan overkomen

Ik zie de laarzen meten

Wijl het tandijzer diep graaft

En de schapen schrompelen

Ver blaft de hond het Roelandslied

Betonnen linten storend wit

Ruggen de oevers aan elkaar

En oude zielen zoals ik

Wenen op het altaar van de tijd

Ze hebben de oeverboezem verminkt

De kanadaschaduw vermoord

En het hart klopt luid en verkrimpt

Om het Lievebed,andermaal verkracht

Vaarwel hortensia semper florens

In mijn achter vernield

Nu streel ik lelies en narcissen

Als surogaat in mijn asiel

Daan Steyaert pseudoniem van Daniel De Veusser

Wat mij zeer tegen de borst stoot is de vele oranje palen van de gasleidingen.Maar ja in deze moderne tijd kan het niet anders.Wat opvalt is de zeer mooie schilderij van de oude molen die vroeger op deze plaats gestaan heeft aan de Lieve, ongeveer aan Kuitenbergbrug. Ik zou het zeer spijtig vinden moest het Schipdonkkanaal verbreedt worden (waarvan sprake).De mooie natuur zou gedeeltelijk verdwijnen.De Lieveroute is zeer mooi van natuur en het fietsen langs de Lieve is heel plezant.Wat ook bijzonder is langs de Lieve zijn de vele reigers die op wacht staan voor vis.

Van Rentergem Etienne

Met een frisse neus,langs het groene Schipdonkkanaal waaiden wij over de bruggetjes om zo langs de Lieve te genieten van een blauwe reiger in een weide,

neerkoeten in het water:zaaalig en zo dichtbij.

Immesoete Magda

MIJN LIEVE LAND

Gij lieflijk land van Gent naar Damme,geschilderd zo klein op mensenmaat,voor haastige mensen zijt gij een toeverlaat.Gij lieve Lieve,verborgen in al het maagdelijk groen,met her en der een stokstijve reiger.Men vindt ze aan klaverkesbrug en aan stoktevijver,om een visseken klein is het hem te doen.De dagen korten met rasse schreden,straks is het leven opgeleefd en derhalve verleden.Maar de dagen in onze waterhoek lijken altijd wat langer.Hier is het goed om leven, want er is veel te beleven.

De Keyser Madeleine

Terwijl Anderlecht en Sarajevo een plaats om de bekerfinale bedingen,knokt een elftal dames van Markant-Zomergem met de elementen om hun wekelijkse fietstocht tot een goed einde te brengen.Er hangt rust in de lucht.De zon heeft de strijd tegen de regen gewonnen en strooit triomfantelijk flarden van haar laatste stralen over het land.We mogen getuige zijn van een prachtig schouwspel,indrukwekkende wolken in alle tinten:blauw,flirtend met ontelbare groenschakeringen,bomen ,maisvelden en eendenkroos in de Lieve.Onbeweeglijk staat een blauwe reiger de sportievelingen aan te moedigen en te bewonderen.Dat zijn pas rare vogels.Hier en daar is een moeder eend met haar kroost in de weer.De kleintjes moeten nog zoveel leren.Gesterkt door echte teamspirit bereiken we onze bestemming en kunnen we nog gezellig napraten over onze heerlijke ervaringen.

Versluys Paula

Het eendenkroos op de Lieve schitterde in het zonlicht,hetgeen speciale effecten teweegbracht.Op een naast de oevers van de Lieve gelegen weide konden we een grote prachtige blauwe reiger bewonderen.De canadabomen lagsheen het Schipdonkkanaal ritselden dat een lust was.

Van Lent Frank

Wat een verassing,deze open velden.Voor de eerste maal deze fietstocht gereden.Een Lieve, goed begroeit,vol met waterhoenen en bezet aan de oever met vele reigers.Een Schipdonkkanaal met rustige tavernes en zeer gezonde lucht,aangedreven door de windmolens,de vele bootjes,prachtig en rustgevend.

Verborgt Robert

Schoon meetjesland van rustige wegen.Vogels kwelen hun mooiste liederen in de stille natuur.Beekjes en kanalen doorkruisen het landschap.Hier is het nog de echte boerenbuiten.Het vriendelijke dorpsleven is een must,hier is het goed om leven.

Van Damme Julien

Als een zilveren lint slingert de Lieve zich door het meetjesland,prachtig afgeboord met groen en veelkleurige veldbloemen. Prachtige fiets en wandelpaden voor passieve en actieve recreatie met een rijkdom aan vogelsoorten.Aan het Sas en op het Eiland drijven witte zwanen en vliegen oeverzwaluwen.Zij groeten als het ware de vele fietsers en wandelaars.Het kanaal Gent-Brugge vloeit er over in het Schipdonkkanaal.Je wordt er betoverd door de stilte van de natuur, enkel verstoord door het geluid van ruisend riet en het wiegen van de bomen.

Coppens Gaby

Wat ik het meest bewonder in de mooie fietstocht is het rustige rijden langs de Lieve en het Schipdonkkanaal.De pracht van de omgeving,de vele watervogels en het zacht kabbelende water met daarbij de stilte van de vele vissers.

De La Meilleure Francine